Spajanje optičkog kabela

Optički kabel je bitna komponenta mnogih modernih komunikacijskih mreža. Isti nudi brz i pouzdan prijenos podataka na velike udaljenosti. Spajanje optičkog kabela kritičan je proces koji zahtijeva preciznost i pozornost na detalje kako bi se osigurao kontinuiran i siguran prijenosa podataka.
 
U nastavku pružit ćemo vodič korak po korak za spajanje kabela od optičkih niti, te nekoliko fotografija kako to rade djelatnici naše sestrinske tvrtke INFRASTRUKTURA - d.o.o.
 
 
Slika 1. Prvi korak u spajanju optičkog kabela je priprema istog. Započnite skidanjem zaštitnog sloja optičkog kabela, da bi se omogućio pristup optičkim nitima.
 
Slika 2. Zatim upotrijebite nožić za precizno rezanje optičkih niti. Važno je napomenuti da nožić treba napraviti čist i okomit rez kako bi se osiguralo pravilno poravnavanje tijekom procesa spajanja. Provjerite jesu li ostaci optičkih niti sigurno odloženi u spremnik za odlaganje.
 
Slika 3. Zatim upotrijebite spužvicu natopljenu alkoholom da očistite krajeve niti. Time se uklanja sva prljavština, ulje ili druga onečišćenja koja bi mogla utjecati na spoj. Pazite da temeljito očistite niti i pustite ih da se potpuno osuše prije nego što prijeđete na sljedeći korak. Nakon što su niti očišćene, vrijeme je da ih umetnete u uređaj za spajanje optičkih niti (u nastavku: Splicer). Pažljivo poravnajte niti u Spliceru i učvrstite ih na mjestu. Provjerite jesu li niti ravne prije nego započnete sa postupkom spajanja.
 
Silka 4. Nakon što je spajanje dovršeno, važno je zaštititi završni spoj kako bi se osigurala njegova stabilnost i spriječilo bilo kakvo oštećenje. Upotrijebite zaštitnu termoskupljajuću navlaku za učvršćivanje spoja, pazeći da slijedite upute proizvođača. Općenito, štitnik za spajanje postavlja se oko spoja niti, a zatim se obično stavlja u poseban odjeljak Splicera, koji zagrijava cijev zaštite za spajanje kako bi se otopio/skupio oko spoja, čime se dovršava zaštita samog spoja. Konačno, važno je testirati spoj kako biste bili sigurni da spoj ispravno funkcionira. Možete upotrijebiti optički mjerač snage i/ili optički reflektometar da testirate spoj i provjerite prenosi li podatke ispravno.

Newsletter
Želiš primati novosti iz ponude i korisne savjete na svoj email?
Newsletter šaljemo jednom mjesečno, ne spamamo :)

ISO 27001

Iso 14001

ISO 9001

100% DOMAĆI 

Bez ugovorne obveze!

Zatvori

Nužni ili funkcionalni kolačići odnose se na funkcionalnost naše web stranice i omogućuju nam da poboljšamo uslugu koju vam nudimo putem naših web stranica, na primjer, omogućavajući vam prijenos podataka na svim stranicama naše web stranice kako biste izbjegli ponovni unos podataka, ili prepoznavanjem svojih postavki kada se vratite na našu web stranicu.