Kako uspješno pretraživati Internet uz pomoć Google-a?

Google trikovi

“” početi ćemo od primjera  – navodnici

Navodnike koristite kad želite pretražiti Internet stranice za točno određenu frazu kao što su stihovi pjesama, citati, odnosno nešto za što ste sigurni da je takav poredak rijeći. Ne koristite navodnike kada tražite nekakav tutorijal, novost…

Primjer: Riječi svima nam znane pjesmice :-) “Tamo gdje je stala moja štikla”

* zvjezdica

Zamjenjuje riječi ili znakove u nizu. Recimo da neznate točan poredak stihova pjesme.

Primjer: “Tamo gdje je * štikla”

Nizanje riječi

Najkorišteniji oblik pretrage koji kao rezultat vraća sve stranice koje posjeduju barem jednu od riječi, jer pojedinačno pretražuje svaku od njih, a naravno da će više u vrhu biti one bolje rangirane, odnosno gdje se pojavljuje više rijeći od onih koje su upisane u tražilicu.

Primjer: kreiranje Internet konekcije ili kreiranje konekcije Internet su 3 identične riječi ali drugačijeg poretka i naravno da će vratiti i drugačiji rezultat pretrage.

– | +

Minus (-) koristite kada želite isključiti određenu riječ iz rezultata pretrage, dok plus čini upravo suprotno

Primjer: -nike + adidas +”ivan perić” vraća kao rezultat pretrage Internet stranice na kojima se nalazi rijeć ADIDAS i fraza IVAN PERIĆ, ali ne i riječ NIKE

Filetype:

Google osim Internet stranica i poznatih im formata (.html, .htm, .xml…) indeksira i Adobe Acrobat PDF .pdf, Microsoft Word .doc, Microsoft Excel .xls, Microsoft PoverPoint .ppt, i još neke no ovo su jedni od korištenijih. To znači da možete kao rezultat pretrage dobiti samo PDF dokumente.

Primjer: zakoni filetype:pdf kao rezultat pretrage vraća sve PDF dokumente koji sadrže riječ zakoni, bitno je da na kraju navedete filetype: i onda vrstu datoteke bez točke ispred.

Site:

Recimo da želite pretražiti Internet za određenim pojmom ili frazom ali da su određene stranice isključene iz rezultata pretrage. Koristite tako da napišete traženu riječ ili frazu i dodajte jednu ili više “naredbi” za isključivanje, odnosno uključivanje stranica u rezultat pretrage.

Primjer: znak (-) “ivan perić” -site:nike.com kao rezultat pretrage vraća sve Internet stranice na kojima piše točno IVAN PERIĆ ali ne i rezultate sa stranice nike.com, dok bi recimo znak (+) “ivan perić” +site:nike.com vratio samo rezultate sa stranice nike.com

Svaki od ovih trikova možete vrlo jednostavno kombinirati, ovisno o tome što želite pretraživati i kakav rezultat pretrage želite.

Newsletter
Želiš primati novosti iz ponude i korisne savjete na svoj email?
Newsletter šaljemo jednom mjesečno, ne spamamo :)

ISO 27001

Iso 14001

ISO 9001

100% DOMAĆI 

Bez ugovorne obveze!

Zatvori

Nužni ili funkcionalni kolačići odnose se na funkcionalnost naše web stranice i omogućuju nam da poboljšamo uslugu koju vam nudimo putem naših web stranica, na primjer, omogućavajući vam prijenos podataka na svim stranicama naše web stranice kako biste izbjegli ponovni unos podataka, ili prepoznavanjem svojih postavki kada se vratite na našu web stranicu.